Preminuo književnik Jordan Ristić

Jedan od najznačajnijih srpskih kulturnih stvaralaca na Kosovu i Metohiji, Jordan Ristić, preminuo je juče u Beogradu, u 82. godini.
Image
Foto: Radio Mitrovica Sever

Jordan Ristić je rođen 21. maja 1942. godine u selu Slovinje, opština Lipljan.

U rodnom selu i Donjoj Gušterici završio je osnovnu, a srednju školu u Prištini. Po završetku osnovnih studija na grupi Srpskohrvatski jezik i jugoslovenska književnost na Filozofskom fakultetu u Prištini i poslediplomskih studija na Filološkom fakultetu u Beogradu, radni vek započinje kao gimnazijski profesor u Lipljanu i Prištini.

U periodu od 1983. do 1997. godine bio je najpre direktor Izdavačke delatnosti „Jedinstva“, a potom i direktor NIJP „Panorama“ u Prištini. Od 1997. do 2007. godine Jordan Ristić je bio upravnik Narodne i Univerzitetske biblioteke „Ivo Andrić“ u Prištini.

Po obrazovanju bio je profesor književnosti, a po vokaciji književnik.

Objavio je knjige: „Putopisna proza Grigorija Božovića“ i „Iz kosovske tragične zbilje“.

Priredio je Sabrana dela Grigorija Božovića, koja su na Sajmu knjiga u Beogradu ovenčana Prvom nagradom kao izdavački poduhvat 2016. godine, a takođe je priređivač i hrestomatije „Prizren-carski grad“.

Jordan Ristić je svojevremeno bio i potpredsednik Izdavača i knjižara Jugoslavije, član žirija za dodelu Vukove nagrade u dva mandata, nagrade „Meša Selimović“ i član žirija drugih značajnih nagrada iz književnosti, oblasti kulture i društvenog života Prištine, Kosova i Metohije i Srbije.

Učesnik je brojnih naučnih i književnih skupova.

Jordan Ristić biće sahranjen u petak, 15. decembra, u 14.30 časova na Novom groblju u Beogradu, a pre čina sahrane, od 14.00 časova služiće se opelo.

Radio Mitrovica Sever


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.