„Priština ima za cilj progon Srba sa Kosova, građani da ne nasedaju na provokacije“

Iz Srpske liste su saopštili da prištinske vlasti imaju za cilj progon Srba sa Kosova i apelovali na građane da ne nasedaju na provokacije.
Image
Foto: Kontakt Plus

U SL tvrde da se “sprovodi najstrašniji pritisak” na srpski narod i članove te partije “od strane režima Aljbina Kurtija”.

Podsetili su da je tokom prethodnih nekoliko dana uhapšeno troje Srba zbog optužbe za ratni zločin, kao i na prebijanje srpskih mladića u Gračanici i bacanje eksplozivnih naprava na kuće članova Srpske liste.

„Pukom srećom u ova tri esktremistička napada niko nije poginuo niti je povređen, iako je materijalna šteta ogromna. U trenutku ovih užasnih napada, u kućama su bile čitave porodice“, kazali su u SL.

Istakli su da je kosovski premijer Aljbin Kurti “uputio poziv ekstremistima za konačni obračun sa Srbima i Srpskom listom, te da su ovi napadi deo plana progona našeg naroda sa KiM”.

„Napadom na predstavnike naroda i ugledne porodice šalje se poruka Srbima da ne planiraju svoj život ovde, odnosno da što pre napuste Kosovo i Metohiju zato što su na meti“, dodali su.

Iz SL su apelovali na KFOR i EULEX da “u skladu sa svojim mandatima stanu u zaštitu Srba koji ne mogu da izdrže ove pritiske režima u Prištini”.

Naglasili su da se “pre ikakve istrage i utvrđivanja činjenica Srbi okrivljuju za sve i to od strane ljudi koji se nalaze na čelu kosovskih institucija, čime se nastavlja praksa stigmatizacije Srba na severu i podstiče međuetnička mržnja”.

„Sinoć se u Bošnjačkoj mahali začula eksplozija, a pre ikakve istrage i dokaza Dželjalj Svećlja je za ovaj događaj okrivio predsednika Vučića i nekakve kriminalne grupe, sve to povezavši sa neosnovanim hapšenjima trojice uglednih Srba za navodne ratne zločine“, naveli su.

Iz Srpske liste su poručili da je “ovaj događaj posledica zapaljive retorike režima u Prištini koji je svojim javnim izjavama i delovanjem ugrozio međuetničke odnose na Kosovu i Metohiji”.

Pozvali su sve građane da ne nasedaju na provokacije, a “EULEX da se direktno uključi u istrage hapšenja naših sugrađana i sinoćnog incidenta u Bošnjačkoj mahali”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.