Tvrdišiću istekao mandat direktora RTK 2, odbio da nastavi sa radom kao odgovorni urednik

Direktoru RTK 2, Željku Tvrdišiću, istekao je trogodišnji mandat. On je odbio ponudu predstavnika Radio-televizije Kosova da nastavi sa radom obavljajući funkciju odgovornog urednika RTK 2.
Image
Foto: facebook.com/zeljko.tvrdisic

Podsetimo, u saopštenju Upravnog odbora Radio-televizije Kosova dostavljenom medijima piše da je nakon detaljne analize emisije “Vesti” emitovane na drugom kanalu te televizije 28. septembra i na predlog generalnog direktora jednoglasno doneta odluka da se na 30 dana suspenduje Željko Tvrdišić – direktor RTK 2.

Potom je generalni direktor RTK, Škumbin Ahmetdžekaj, kazao da je suspenzija direktora drugog kanala te televizije Željka Tvrdišića privremena mera i da će nakon dobijanja izveštaja unutrašnje kontrole znati da li je bilo kršenja standarda izveštavanja.

Tvrdišić je u današnjoj objavi na svom Facebook nalogu naveo da je od predstavnika Radio-televizije Kosova juče dobio ponudu da nastavi sa radom na RTK 2, ali da je to odbio.

Prenosimo u celosti Tvrdišićevo pismo prosleđeno Ahmetdžekaju:

„Poštovani direktore Ahmetdžekaj,

Zahvaljujem Vam na ponudi da nastavim rad u TV RTK2 na mestu odgovornog urednika.

Moj odgovor je – ne.

Da je ova ponuda stigla pre mesec dana i pre skandalozne odluke Borda RTK, kada sam neopravdano suspendovan sa posla 30 dana odgovor bi, siguran sam, bio drugačiji.

Odluka Borda RTK bila je klasičan udar na nezavisnu uređivačku politiku kanala na srpskom jeziku. Tom odlukom pogaženo je jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na slobodu govora.

Bord RTK poslao je jasnu poruku svim zaposlenim na kanalu RTK2 – cenzurišite pojedince i političke organizacije ako iznesu mišljenje koje nije u skladu sa politikom Vlade Kosova.

Ja nisam prihvatio cenzuru i neću je nikada prihvatiti.

To je jedan od glavnih razloga zašto Vam ovaj put kažem – ne.

Želim da Vas podsetim na nešto, što Vi sigurno znate, a to je da je TV RTK2 u prethodne tri godine, radila u skladu sa profesionalnim standardima i njena uređivačka politika bila je nezavisna, pravična, profesionalna, objektivna, izbalansirana i neutralna.

Na TV RTK2 u prethodne tri godine nije bilo ni jedne mrlje u programu i ni jednog skandala.

To nije bio slučaj sa ostalim programskim jedinica Javnog servisa Kosova, ali i Bordom RTK.

Podsećam Vas da je obaveza novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije.

Pravo javnosti je bilo da sazna da su u Gračanici 28. septembra građani ove opštine imali organizovano paljenje sveća i da je sa građanima bilo opštinsko rukovodstvo.

Novinarskim kodeksom precizirano je da ‘moguće dejstvo objavljene informacije na medij ili medijskog vlasnika ne sme da utiče na odluku o njenom objavljivanju’.

I nije, jer nisam želeo da cenzurišem.

Podsetiću Vas, a Vi to dobro znate, već tri godine TV RTK2 funkcioniše bez glavnog i odgovornog urednika.

Konkursi koje smo objavili za ovu poziciju bili su neuspešni zbog nedovoljnog broja zainteresovanih za ovaj odgovoran posao.

Taj posao sam radio ja tri godine bez jednog centa nadoknade, čestito i u skladu sa novinarskim kodeksom i profesionalnim standardima.

Prvog dana kada sam došao u Prištinu rekao sam da na TV RTK2 dolazim kao profesionalac i da ću odatle otići kao profesionalac.

Vašu jučerašnju ponudu da nastavimo saradnju vidim kao potvrdu da sam u tome u potpunosti uspeo.

Molim Vas prenesite članovima Borda RTK, da ubuduće vode računa kada podižu ruke kako bi glasali za neke važne odluke, jer ruke kojima glasaju lako je oprati, ali prljavština sa jednog drugog dela tela teško se pere.

Svestan sam da ste i Vi bili pod strahovitim pritiskom minulog meseca ali profesija, demokratija i ljudskost se moraju braniti, složićete se.

Završio sam mandat na mestu direktora RTK2 časno, pored pretnji i mislim neuspelog pokušaja diskreditacije od strane jednog ministra koji nerazgovetno govori maternji jezik.

Na kraju želim da Vam se zahvalim na korektnoj i profesionalnoj saradnji koju smo imali do 30. septembra, ali i nakon toga.

Molim Vas da ovo pismo pročitate na današnjem Menadžemtu RTK i sa njim upoznate BORD RTK.

Ovu priliku koristim da se zahvalim svim kolegama zaposlenim na Javnom servisu Kosova sa kojima sam u prethodne tri godine imao korektnu profesionalnu saradnju.

Želim Vam svako dobro.

Željko Tvrdišić.“


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.