U manastiru Banjska obeležena hramovna slava

Manastir Banjska, zadužbina srpskog srednjovekovnog kralja Milutina, danas obeležava hramovnu slavu Sveti Stefan.
Image
Foto: TV Most

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije u prisustvu velikog broja vernika.

“Sveti kralj Milutin je podigao i obnovio mnogo manastira i crkava, ali glavnu zadužbinu svoju, manastir Banjsku, posvetio je svetome prvomučeniku arhiđakonu Stefanu. I zaista, pošto su mnogi hramovi posvećeni Gospodu našem, Majci Božjoj, niko nije toliko dostojan kao prvomučenik Stefan da mu bude posvećena ovakva zadužbina kao što je manastir Banjska”, rekao je vladika Teodosije, obraćajući se prisutnima.

Naše najveće oružje je da imamo Hrista, ljubav prema Hristu u sebi, ljubav koja prašta, naglasio je i dodao: “Prvomučeni arhiđakon Stefan primer je svim budućim učenicima. Uči nas koji je pravi put koji vodi Hristu”.

Kako je počeo post, vernike je pozvao da se dobro pripreme.

“Da se pokajemo, da se ispovedimo, očistimo dom svoje duše kako bi Gospod i Duh Sveti mogli da borave u njemu. Najjače sredstvo koje čisti dušu to je pokajanje, to su suze pokajanja i ovaj post je vreme kada treba da mi kao hrišćani to sve činimo i da ugodimo Bogu a da bude to sve na spasenje nas i naših duša.”

“Ne treba mi da se bojimo neprijatelja naših, treba da se bojimo sebe, da ne grešimo jer ako smo slabi onda svako nas može gaziti i oterati i satrti. A ako smo jaki, ako je Bog sa nama, kao što se pokazalo mnogo puta u istoriji, onda ćemo stajati uspravni, jer je Gospod ispred nas i On će da pobeđuje naše neprijatelje i da uklanja prepereke”, poručio je vladika Teodosije.

U ime direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića hramovnu slavu manastira Banjska građanima je čestitala pomoćnica direktora Milena Parlić koja je izjavila da je kralj Milutin bio najplodonsniji ktitor.

„Naš verni narod uspeo je da očuva sećanje na svog kralja Milutina i nakon oslobođenja od Turaka krenula je ponovna obnova hrama koja traje i danas“, rekla je Parlić koja je dodala da se Vlada Republike Srbije i Kancelarija za KiM kao i resorna ministarstva trude da pomognu kako u rekonstrukiji i obnovi tako i izgradnji novih pomoćnih objekata.

Slavski kolač za narednu godinu preuzele su porodice Kisić i Nikolić iz Kosovske Mitrovice.

Tokom liturgije, Zoran Vujić iz Vrbovca kod Vitine rukopoložen je u čin đakona. Svoje službovanje će nastaviti u Gračanici.

Manastir Banjska sa crkvom posvećenom Svetom Stefanu sagrađen je između 1313. i 1317. godine, kao zadužbina srpskog kralja Stefana Uroša Drugog Milutina, jednog od najmoćnijih vladara iz dinastije Nemanjića i jednog od najmoćnijih vladara na Balkanu svoga doba.

TV Most


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.