Psihoterapijom ka unapređenju mentalnog zdravlja dece

„Bezbednost dece, naša odgovornost!“
Image
Foto: Kontakt Plus

U svetu koji se brzo menja, mentalno zdravlje dece postaje sve važnija tema.

Psihoterapeutkinja Milena Dabetić, stručnjak sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom i njihovim porodicama, za Kontakt Plus govori o ključnim aspektima prepoznavanja emocionalnih izazova kod dece, suočavanju sa internet nasiljem, važnosti porodične dinamike u terapijskom procesu, pozitivnim iskustvima u radu sa decom i mladima, te smanjenju stigme vezane za terapiju.

Prepoznavanje promena u ponašanju

Govoreći o prvim simptomima koji ukazuju na potrebu za psihoterapijom kod dece, Milena Dabetić ističe pažljivo posmatranja promena u ponašanju dece. S tim u vezi, crvena zastava je bilo koja nagla promena u njihovom ponašanju.

„Da li je to gubitak motivacije. Uspeh u školi je isto veliki indikator, tj. promena uspeha u školi. Dete koje krene da izbegava aktivnosti u kojima je ranije uživalo i volelo je da ih radi, slaba kontrola impulsa ili promene u raspoloženju, zatim izolacija, izbegavanje vršnjačke grupe. Promene u ritmu spavanja, promene u ritmu ishrane, pojava nekih somatskih tegoba je, najčešće, kod dece neka vrsta indikatora. Stomačne tegobe kod dece, koje ispoljavaju kada, na primer, treba da budu izložena nekoj situaciji koja im je neprijatna. Slab uspeh u školi, nisko samopouzdanje kod dece, ispoljavanje neke vrste anksioznosti. Bilo koji od ovih indikatora koji traju duže vreme trebalo bi ga uzeti za ozbiljno“, upozorava.

Uloga porodice u terapijskom procesu

Dabetić navodi da je veoma značajno uključivanje cele porodice u psihoterapijski proces kada je to potrebno.

„Kada su problemi vezani za porodičnu dinamiku, ključno je uključiti celu porodicu kako bi se stvorila podržavajuća okolina za dete“, objašnjava Dabetić i dodaje da su promene u porodičnom okruženju često ključne za trajni napredak i dobrobit deteta.

Pozitivna iskustva u radu sa decom

Ova psihoterapeutkinja navodi da deca često brzo reaguju i ostvaruju napredak u terapeutskom okruženju, te da je sa njima lakše raditi.

„Deca prilično brzo obrađuju i veoma lepo reaguju na psihoterapiju. To je jedan prostor gde se oni osećaju sigurno, gde se osećaju da ih neko vidi i čuje u potpunosti, da izraze svoja osećanja, i onda ne budu osuđeni zbog toga. Svako od nas reaguje na to lepo“, kaže Dabetić.

Smanjenje stigme vezane za psihoterapiju

Dabetić je mišljenja i da je stigmatizacija vezana za psihoterapiju sve manja.

„Nije više tabu odvesti dete na terapiju. Nisam imala iskustva da se deca u školi suočavaju sa nekom stigmom zbog dolaska na psihoterapiju. Čak se i pohvale nekad nekome da idu na psihoterapiju“, podvlači psihoterapeutkinja Milena Dabetić.

Detaljnije poslušajte u novoj emisiji Radija Kontakt Plus.

Emisija je deo kampanje „Bezbednost dece, naša odgovornost!“ koju realizuje Domovik u saradnji sa Kontakt Plus radiom, a podržava Save the Children Kosova/o.
Izneti stavovi su mišljenja sagovornika i ne odražavaju nužno stavove Domovika i Save the Children Kosova/o.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.