Razvojne šanse za decu i mlade: Programi za budućnost

„Bezbednost dece, naša odgovornost!“
Image
Foto: Kontakt Plus

Decu i mlade i njihovu bezbednost, u centar svog programa, UNICEF je postavio za tekući ciklus.

Prema rečima Ivane Milosavljević, šefice Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, cilj je pružanje sveobuhvatne podrške deci različitih uzrasta, kao i prevencija vršnjačkog nasilja kroz strateško planiranje i razvojne programe.

„Radimo tako što smo pratili razvoj deteta i podelili naš program u tri segmenta: deca od nula do deset godina, deca od deset do dvadeset četiri godine, i strateški pristup sa fokusom na prikupljanje podataka i planiranje programa za određene uzraste“, precizira Milosavljevićeva.

Kada je u pitanju rani razvoj dece, posebna pažnja posvećena je ruralnim sredinama i unapređenju kvaliteta usluga patronaže, sa fokusom na podršku novorođenčadima i majkama u prvim danima života deteta.

Drugi segment posvećen je radu sa mladima kroz programe poput PONDER, PODIUM i UPSHIFT, koji im pomažu da testiraju svoje mogućnosti i razviju kompetencije za budući profesionalni život.

Jedan od ključnih delova programa je prevencija vršnjačkog nasilja u školama.

„Fokusirali smo se na to da školsko okruženje bude što bezbednije, uvođenjem mehanizma vršnjačke medijacije kao prevencije vršnjačkog nasilja“, kaže Milosavljevićeva.

Program uključuje obuku vršnjačkih medijatora i edukatora, kao i rad stručnih timova u školama koji preuzimaju slučajeve nasilja kada prevazilaze mogućnosti vršnjačkih medijatora.

Milosavljević dodaje da će se sa ovim programom nastaviti i naredne dve godine, koji će obuhvatiti 24 škole koje rade po srpskom obrazovnom planu i programu.

„Trudimo se da ravnopravno obuhvatimo osnovne i srednje škole na osnovu komentara i saveta koje dobijamo od direktora škola i načelnika školske uprave“, dodaje Milosavljevićeva.

Poseban fokus UNICEF stavlja i na decu sa posebnim potrebama i invaliditetom, kao i na decu iz romske zajednice.

„Radili smo na prevazilaženju stereotipa i osiguravanju da su uključeni u sistem obrazovanja“, kaže Milosavljević, dodajući da su organizovani brojni okrugli stolovi sa različitim institucijama, iz kojih su proistekle dobre preporuke.

Pored toga, UNICEF je radio na unapređenju redovne imunizacije i podrške deci koja zaostaju u različitim aspektima razvoja kroz Portidž metodologiju.

„U procesu nadoknađivanja učestvuju i roditelji, a psiholozi redovno dolaze u posete“, pojašnjava Milosavljevićeva.

Promene u pristupu mladima, kroz nove metodologije kao što su PONDER, PODIUM i UPSHIFT, pokazale su se veoma uspešnim, smatra šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region.

„Mladi se osećaju korisno, bitno i osnaženo, što doprinosi njihovom samopouzdanju i sposobnosti da donesu promene u svojoj zajednici“, zaključuje Ivana Milosavljević.

Opširnije u novoj radio-emisiji.

Emisija je deo kampanje „Bezbednost dece, naša odgovornost!“ koju realizuje Domovik u saradnji sa Kontakt Plus radiom, a podržava Save the Children Kosova/o.
Izneti stavovi su mišljenja sagovornika i ne odražavaju nužno stavove Domovika i Save the Children Kosova/o.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.