Prošlogodišnja Radoičićeva poruka podeljena kao aktuelna

Image

Fejsbuk stranica „Fleta Press“ podelila je 7. aprila naslov teksta sa portala koji izveštava na albanskom „Radoičić preti Kurtiju: Vreme će pokazati ko će na kraju da pati i plati“. Utvrdili smo da je prošlogodišnja poruka Milana Radoičića podeljena kao akutelna.

Fejsbuk stranica „Fleta Press“ objavila je objavu pomenutog naslova 7. aprila.

Objava je takva da nije precizirano da se radi o prošlogošnjoj poruci, pa bi čitaoci mogli da zaključe da se radi o aktuelnoj izjavi Milana Radoičića.

Međutim, pretragom smo utvrili da je objava na portalu Telegrafi sa pomenutim naslovom objavljena 14. septembra 2023. godine.

Telegrafi je tada preneo saopštenje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića koje je objavljeno na zvaničnoj Fejsbuk stranici najveće stranke kosovskih Srba.

Dodatna pojašnjenja

Kada se stara objava deli bez jasnog označavanja da je reč o prošlosti, može se stvoriti netačan dojam da se informacija odnosi na trenutne događaje. To može dovesti do dezinformacija među čitaocima i pogrešnih zaključaka o aktuelnoj situaciji, a posebno u kontekstu Milana Radoičića kojeg kosovske vlasti potražuju zbog sukoba u Banjskoj na severu Kosova, za koji je preuzeo odgovornost.

Deljenje starih objava kao aktuelnih može biti deo strategije za manipulaciju javnim mnjenjem. Na primer, može se koristiti kako bi se podržala određena politička agenda ili diskreditovali politički protivnici, u ovom slučaju Radoičić kojem je pre samo nekoliko dana oduzet deo nepokretne imovine na severu Kosova.

Bez jasnog označavanja datuma objave, postoji mogućnost da se informacija zloupotrebi ili iskoristi van konteksta kako bi se postigao određeni cilj.

Kada se otkrije da je objava stara i da je bila pogrešno predstavljena kao aktuelna, to može dovesti do gubitka poverenja u izvor informacija. Gubitak poverenja može imati dugoročne posledice na reputaciju izvora informacija i otežati širenje istinitih informacija u budućnosti.


Image Not Found
Ovaj sadržaj je finansirala Evropska unija. Ovaj sadržaj je isključiva odgovornost partnera i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

Image Not Found
Ovaj sadržaj je podržao CFI – Développement Médias. CFI zadržava svoju autonomiju od izrade ovog sadržaja.