Nedelja – dan “pripravnosti”, glavni mitrovički most nije otvoren

Nedelja je sudeći po društvenim mrežama trebalo da bude dan otvaranja glavnog mitrovičkog mosta. Most, ipak, nije otvoren.
Image
Foto: Alternativna

Obaveštenje sa Telegram kanala i od nadređenih

Telegram kanal Koridor objavio je u nedelju, 23. juna, nešto posle 10 časova informaciju da se u 10.30 očekuje otvaranje glavnog mitrovičkog mosta, uz poziv građanima da se okupe.

“Pozivamo sve Srbe, posebno građane Kosovske Mitrovice da se okupe kod glavnog mosta na Ibru u 10.30. *iptarski teroristi planiraju otvaranje glavnog mosta na Ibru!” – glasila je poruka sa ovog Telegram kanala, koju je potom podelio i Telegram kanal Srpska sparta info.

Pojedini građani, zaposleni u institucijama u Kosovskoj Mitrovici, potvrdili su nam takođe da su ih tokom jučerašnjeg dana nadređeni navodno obavestili “da budu u pripravnosti”.

Međutim, već nešto posle 11 časova na Telegram kanalu Koridor objavljena je nova informacija.

“Prema informacijama koje trenutno imamo, *iptarski teroristi su iz svojih rupa trebali da krenu oko pola 11h da otvore most, ali za sada nisu. Da li su odustali ili samo opipavaju puls, videćemo. Pozivamo narod da ostane pripravan, kao što im je i rečeno iz nadležnih institucija”.

Na licu mesta bez ikakvih promena

Nakon jučerašnje informacije o tome da se očekuje otvaranje mosta, naša ekipa je provela naredna dva sata na licu mesta.

Uverili smo da nije bilo nikakvih naznaka za otvaranje mosta.

Na mostu su se nalazila dva vozila italijanskih karabinjera, nije bilo pomeranja betonskih blokova sa severne strane mosta, a sa južne metalne ograde, niti bilo kakve druge aktivnosti koja bi ukazivala na mogućnost otvaranja mosta.

Ovakva situacija je i danas.

Srpska demokratija: Uznemiravanje javnosti, bez povlačenja KFOR-a nema otvaranja mosta

Da tokom jučerašnjeg dana nije bilo pokreta na mostu, potvrdili su i iz Srpske demokratije, upozorivši da se porukama zaposlenima u institucijama širi panika i uznemirava javnost.

Uprkos preprekama u vidu betonskih blokova sa severne strane, oni su iz južne Mitrovice pokušali da pređu most automobilom. Na mostu su ih zaustavili Karabinjeri. Podcrtali su da bi to bio slučaj ko god da je pokušao da pređe most, odnosno da bez povlačenja KFOR-a nema otvaranja mosta.

“Prema informacijama koje imamo, niko danas (u nedelju) nije želeo da otvara most, ali nam je čudno što su ljudi zvani iz institucija, da budu u pripravnosti, a nisu zvani kada su se dale tablice, zbog kojih smo dve godine imali pakao, nisu zvani u trenucima kada se Poštanska štedionica zatvarala” – kazao je Aleksandar Arsenijević iz Srpske demokratije.

“Samo dizanje panike, uznemiravanje naroda” – kazao je Stefan Veljković iz istoimene stranke.

Pitanje otvaranja mosta aktuelizovano na sednici SO Severna Mitrovica

Podsetimo, pitanje otvaranja mosta aktuealizovano je maja na sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, posle izjave čelnog čoveka Kosovske policije na severu Kosova, zamenika direktora KP-a za sever, Vetona Eljšanija da je pitanje vremena kada će most na Ibru biti otvoren, te da se razgovara o načinu. Takođe, prošle godine je SO Severna Mitrovica donela odluku o otvaranju mosta, koju su prosledili centralnim institucijama.

Ova odluka bila je jedna od prvih odluka tada novoformirane SO na čelu sa gradonačelnikom Erdenom Atićem, iz Samoopredeljenja, izabranim na izborima sa minimalnim brojem glasova, koje je srpska zajednica bojkotovala. Izbori su održani nakon što su Srbi na severu napustili kosovske institucije.

Zahtev za otvaranje mosta podnela je odbornica Samoopredeljenja, Aida Ferati-Doli, a kao dopunjenu tačku dnevnog reda. Odluka je podržana od većine odbornika, dok se usprotivio srpski odbornik, a jedan bio uzdržan.

Nije bilo nikakve javne rasprave, niti mogućnosti da se većinska srpska zajednica u severnom delu Mitrovice izjasni o ovoj odluci.

Iz Evropske unije poruke su bile da bi pitanje mosta trebalo da se rešava kroz dijalog Beograda i Prištine.

Identičnu poruku su uputili i iz KFOR-a čiji su pripadnici i danas, mada u znatno manjem broju, stacionirani na glavnom mostu i to sa severne strane.

Glavni ibarski most se smatra simbolom podele između dve zajednice. Njegovo otvaranje za saobraćaj je godinama unazad pokušavano, dok su se lokalni Srbi iz straha od eventualnog talasa nasilja iz južnog dela grada protivili takvoj odluci. Najžešći i najčešći međuetnički sukobi beleženi su ranih dvehiljaditih. Talas Martovskog nasilja prema srpskoj zajednici na severu Kosova zaustavljen je upravo na glavnom mostu.

Alternativna


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.