Srpski tabloidi o Kosovu i PSSE: U vrtlogu senzacionalizma

Image

Za nama su medijski bučni dani kada je u pitanju buduće članstvo Kosova u Savetu Evrope i rasprava u Parlamentarnoj skupštini ove organizacije. Analizirajući naslove tri srpska tabloida „Alo“, „Informer“ i „Srpski telegraf“, utvrdili smo da većina naslova o ovoj temi pokazuju jasne znake senzacionalizma. Tabloidi se nisu objektivno bavili pitanjem članstva, već su namerno stvarali narativ o navodnoj borbi dobrog i zla, uz lične napade na pojedince, prenosili su istovremeno poruke političkih predstavnika vladajuće stranke, ali bez osvrta na njihovu i odgovornost zvaničnog Beograda po pitanju pozitivne odluke Parlamentarne Skupštine SE o članstvu Kosova. Pokušalo se sa formiranjem jednostrane slike, odnosno da je isključiva odgovornosta za pozitivnu odluku PSSE na međunarodnoj zajednici, pojedinim država i „neprijateljima“ Srbije.

Naslovi sva tri portala koriste snažno emotivno obojeni jezik i dramatizaciju, tako da kod čitalaca mogu da izazovu strah, gnev, pa čak i osećaj ugroženosti.

Dok naravno može da se polemiše o tome da li je odluka PSSE pozitivna i negativna po položaj Srbije, kosovskih Srba, Kosova, te da li je i pravična, ili ne, tabloidi nisu objektivno pristupili nijednom od ovih pitanja, već su koristeći termine poput „sramna odluka“, „sramno glasanje“, „bruka i sramota“, bez istinskih argumenata stremili ka tome da izazovu negativne emocije. Istovremeno, upotreba termina poput „sramota“, „ugrožavanje prava“ i „moralni sunovrat“ poslužili su kao simboli moralne i pravne krize, što sa druge strane kod čitaoca može da podstakne osećaj nepravde i potrebe za otporom.

Istovremeno, pojedini naslovi se oslanjaju na napade na pojedince, koristeći i isprobani narativ „heroja“ i „izdajnika“.

Izvestiteljka Dora Bakojani i Grčka prikazani su u negativnom kontekstu, dok je grčka poslanica koja je glasa protiv predloga za prijem Kosova u SE, portreisana u pozitivnom kontekstu, kao i španski poslanici, jer su bili protiv prihvatanja predloga za članstvo Kosova.

Tako se, na primer, predsedavajući delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović spominje kao „čovek bez obraza“ što služi da umanji njegov kredibilitet i predstavi ga kao moralno inferiornijeg. Istovremeno nazvan je „Marinikinim pajtosom“, neko ko je „protiv Srbije“, dok se i Marinika Tepić i Dragan Đilas i Zdravko Ponoš kao opozicioni predstavnici portretišu kao takvi.

Korišćeni su i termini poput – „antisrpske akcije“, „bednici“; „sramote ljudske“.

Glavni sagovornici srpskih tabloida bili su politički predstavnici i članovi vladajuće Srpske napredne stranke, koji su kritikovali odluku, i iznosili stav da su za ovakvu odluku isključivo odgovorne zapadne zemlje, te pojedini međunarodni predstavnici, pa čak i predstavnici srpske opozicije.

Zato je za srpske tabloide, sa druge strane, srpski predsednik Aleksandar Vučić „nazvao stvari pravim imenom“, te je i „povukao potez koji može da slomi zupčanike zapadne mašinerije u Savetu Evrope“.

Naslovi takođe imaju negativne narative o nedostatku pravičnosti međunarodnih institucija i legitimnosti kosovske nezavisnosti, ali su takođe vidljivi i elementi koji sugerišu da postoji skrivena namera protiv Srbije. Otud termini „ekser u sanduk međunarodnog prava“ i upotreba fraze „zapadne mašinerije“, što implicira da je članstvo Kosova u Savet Evrope deo veće zavere.

Uočili smo da sva tri tabloida ponavljaju slične teme i termine. Ponavljanje pomaže i u tome da se suprotstavljene perspektive marginalizuju ili ignorišu, što doprinosi i medijskoj polarizaciji. Informacije se selektivno prikazuju kako bi se podržale određen političke agende.

Prema analizi naslova, može da se zaključi da su tri ključna cilja ovakvih naslova – povećanje čitanosti i angažovanosti publike; politički uticaj i manipulacija javnim mnenjem; skretanje pažnje sa drugih važnih pitanja, odnosno odvraćanje pažnje javnosti od unutrašnjih problema ili političkih neuspeha.


U nastavku analizirani naslovi

Naslovi portala Alo:

OGLASILA SE DORA BAKOJANI Udara još niže! GNUSNO, ovo je rekla posle SRAMNOG POTEZA PROTIV SRBIJE U PSSE

„POSTAVLJAJU TEMELJE VELIKE ALBANIJE“ Naučni saradnik Univerziteta u Oslu i Kembridžu: Prevarili su Grčku, OVO JE SRAMNO

PA JESTE LI ZA OVO GLASALI, SRAMOTE LJUDSKE?! Kurti odmah odbacio ZSO kao postpristupnu obavezu za Savet Evrope

„PISALA JE IZVEŠTAJ PO DIKTATU SVOJIH MENTORA“ Doktor Elek: Članice Saveta Evrope pogazile međunarodno pravo i vladavinu prava

Ministarka Popović: Ovo je krah međunarodnog prava!

Šapić: Konačno smo zauzeli jasan stav po pitanju odbrane srpskih nacionalnih interesa, Vučić nazvao stvari pravim imenom

„PLAŠI ME ŠTA SAM ČUO U KOMANDI NATO“ Drecun nakon što je Savet Evrope usvojio preporuku za prijem tzv. Kosova: OVO JE OPASNO ZA NAS

SLAGALA SVE ŠTO JE REKLA Ministar Vesić o sramoti Dore Bakojani

BRNABIĆ RAZVALILA STANKOVIĆA „Narod mu platio put i hotel, a on sedi u Savetu Evrope i ćuti“ (VIDEO)

GRCI ISPLJUVALI DORU BAKOJANI Pljušte reakcije zbog sramnog Dorinog predloga, svi misle isto – SRAMOTA!

JOŠ JEDAN EKSER U SANDUK MEĐUNARODNOG PRAVA Vučević komentarisao glasanje u Strazburu

UŽAS! Opozicioni list „Danas“ zadovoljan glasanjem u Savetu Evrope!

OVAKO JE IZGLEDALO SRAMNO GLASANJE O PRIJEMU TZV. KOSOVA U SE! Od 171 poslanika, 131 je glasao ZA BRUTALNO KRŠENJE PRAVA!

BORENOVIĆ OŠTRO U SAVETU EVROPE O PRIJEMU TZV. KOSOVA „Bez saglasnosti Srbije besmisleno i apsurdno donositi ovakve neverovatne odluke“

„UĆI ĆETE U ISTORIJU“ Srpkinja zagrmela u PS Saveta Evrope, lome se koplja oko prijema Prištine

KO JE STAO UZ SRBIJU KAD JE NAJTEŽE: Ovo su zemlje koje su rekle NE prijemu Kosova u SE! Iznenadiće vas glasanje CRNE GORE!

OGLASILA SE PS SAVETA EVROPE Evo kako pravdaju svoju sramotu

NIŠTA JOŠ NIJE GOTOVO Vučić je povukao potez koji može da slomi zupčanike zapadne mašinerije u Savetu Evrope

OVA GRKINJA JEDINA NIJE GLASALA ZA SRAMNI PREDLOG DORE BAKOJANI! Nina je žustro rekla NE! Ne odstupa ni za milimetar (FOTO)

PARLAMENTARNA SKUPŠTINA SAVETA EVROPE OSRAMOTILA SE KAO NIKAD U ISTORIJI Petković objasnio o čemu se odlučuje 16. maja!

ČOVEK BEZ OBRAZA Ko je Srbin koji u PS Saveta Evrope glasa za prijem Prištine

USVOJEN SRAMAN IZVEŠTAJ! Parlamentarna skupština preporučuje članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope

„IŽIVLJAVAJU SE NA JEDNOJ MALOJ SRBIJI“ Borba je tek krenula, videćemo ko će pobediti na kraju! (VIDEO)

Naslovi portala Informer:

Dačić: Otvorena Pandorina kutija, potkopani temelji Saveta Evrope!

Živ ne bih otišao u Grčku na more! Oštra poruka iz Beograda: Moja noga tamo više neće kročiti!

SRAMOTA! Grci čereče Doru Bokojani zbog glasanja u PSE: Srbi su besni, ovo je teška otimačina!

Još jedan ekser u sanduk međunarodnog prava! Vučević o sramnom glasanju u Strazburu

Zašto sada i zašto na Srbiju? Ministar Mali o razlozima pritisaka na Srbiju: Ništa nije slučajno… (VIDEO)

Ova sramota Saveta Evrope je nešto zbog čega će jednoga dana crveneti i stideti se! Selaković: Srbija treba ovo dobro da zapamti!

Savetu Evrope neka je srećno sa Šiptarima i njihovim shvatanjem pravde! Vulin: Zaslužuju jedni druge

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!

Evropska unija nagrađuje lažnu državu za ubistvo 105 Srba! Šiptarska dijaspora nastavlja da lobira za veliku Albaniju! (VIDEO)

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju – Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Grci prodali „veru za večeru“, Španci ostali dosledni! Evo kako je ko glasao u Savetu Evrope – bilo je i iznenađenja

Sramota je preblaga reč za ono što se danas odigralo u Savetu Evrope! Jovanov: Borba se nastavlja

Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani! Vesić nikad oštriji: Preuzela je odgovornost za svaki napad na Srbe na KiM!

NINA JE REKLA „NE“! Ko je Grkinja koja je glasala protiv članstva takozvanog Kosova u PSE?!

BRUKA I SRAMOTA: Parlamentarna skupština dala zeleno svetlo za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država

Nikada se nećemo predati i pokoriti! Pantić-Pilja zagrmela u Savetu Evrope: Možda smo mala zemlja, ali za razliku od vas imamo integritet

Čovek bez obraza, srama i stida! Evo ko je Srbin koji je je glasao za prijem samozvanog Kosova u SE!

Oglasio se PS SE – Evo kako se „peru“ nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna skupština Saveta Evrope danas se osramotila kao nikad u istoriji! Petković: Apsurd je postao stvarnost

Sramotna odluka Saveta Evrope! Sami su sebe diskreditovali, a sada nastavljaju sa licemernim ponašanjem! (VIDEO)

Bruka! Zeleno svetlo tzv. Kosovu za Savet Evrope! Paket licemerstva i dvostrukih standarda! (VIDEO)

Skandal nad skandalima! Tajkunski Danas zadovoljan glasanjem u Savetu Evrope!

Marinikin pajtos Magazinović glasao za prijem lažne države u SE! Ima li iko ko je protiv Srbije, a da se ne druži sa Marinikom, Đilasom, Ponošem?!

Juče potvrđeno silovanje prava i pravde! Vujičić: Sramna odluka SE je poraz međunarodnog prava i svih međunarodnih načela!

Jeste li za ovo glasali, sramote ljudske?! Kurti odmah odbacio ZSO kao postpristupnu obavezu za Savet Evrope

Srbi na KiM su najobespravljeniji narod na kugli zemaljskoj! Današnja Evropa je merna jedinica za glupost! (VIDEO)

Cilj Kurtija je tihi egzodus Srba sa KiM! Evropi jako smeta nezavisna politka koju vodi naša država! (VIDEO)

Popović: Preporuka za članstvo tzv. Kosova u Savet Evrope je krah međunarodnog prava!

Petković jasan: Inicijativa da se tzv. Kosovo primi u Savet Evrope pokazala dubinu vrednosne krize u Evropi

Orlić odogovrio Aleksiću: Kakav svet žele bednici koji glasaju za „Kosovo“ u Savetu Evrope? Pa, žele isto kao i on, isti su!

Bakarec: Marinika Tepić i Saša Magazinović koordiniraju antisrpske akcije – i u SE i onu u UN!

(VIDEO) Srbija u žestokoj borbi protiv demonskih sila sa Zapada! Ustaše i nacisti koji su nas klali, a sada žele da osude naš narod za genocid!

Bruka lažnog patriote! Aleksićev poslanik jedini se nije javio za reč u Savetu Evrope! (VIDEO)

„Građani mu platili put i hotel, a za reč se nije javio“! Brnabić o ćutanju poslanika opozicije tokom glasanja u Strazburu

Naslovi portala Srpski telegraf:

Danas je dan srama u PS SAVETA EVROPE“! Ivica Dačić žestoko reagovao na odluku o takozvanom Kosovu!

UDARILI EKSER U SANDUK MEĐUNARODNOG PORETKA: Sramota Saveta Evrope!

ŠPANIJA UZ SRBIJU! A evo kako su glasali ostali članovi PS Saveta Evrope o prijemu takozvanog Kosova!

NIŠTA JOŠ NIJE KONAČNO! Oglasila se šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! PITANJE KOSOVA MOŽDA I NE STIGNE PRED KOMITET MINISTARA!

ŠPANCI UZ SRBIJU KAD JE NAJTEŽE, GRCI ŠOKIRALI ODLUKOM: Evo ko je kako glasao za prijem lažne države Kosovo u Savet Evrope

Vesić: Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani

NASTAVAK FESTIVALA LICEMERJA, NOVI EKSER U KOVČEG MEĐUNARODNOG PRAVA: Miloš Vučević o glasanju za prijem Prištine u Savet Evrope

PETKOVIĆ: Parlamentarna skupština Saveta Evrope se osramotila kao nikad u istoriji

MARINIKIN PAJTOS MAGAZINOVIĆ GLASAO ZA PRIJEM LAŽNE DRŽAVE U SE! Ima li iko ko je protiv Srbije, a da se ne druži sa Marinikom, Đilasom, Ponošem?!

SELAKOVIĆ: Srbija dobro da zapamti ime svakog ko je svojim glasom podržao našu borbu! SE IZGUBIO SVAKU VRSTU KREDIBILITETA

SRAMOTA! Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila preporuku za prijem tzv. Kosova u članstvo!


Image Not Found
Ovaj sadržaj je finansirala Evropska unija. Ovaj sadržaj je isključiva odgovornost partnera i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

Image Not Found
Ovaj sadržaj je podržao CFI – Développement Médias. CFI zadržava svoju autonomiju od izrade ovog sadržaja.