General Kavoli nije upozorio na „pokrete paramilitarne grupe“ i Radoičića: Kako dezinformacije zaoštravaju odnose

Image

„General Kavoli je potvrdio da je paramilitarna grupa sa glavnim teroristom Radoičićem intenzivirala pokrete na granici Kosovo-Srbija, dovodeći 300 trupa i velike količine oružja na Kosovo. Upozorio je na krhku nedelju na Kosovu“ – glasila je objava jednog od albanskog korisnika „X“ mreže od 14. aprila. Utvrdili smo da general Kavoli nije izneo navode o Milanu Radoičiću kako tvrdi ovaj korisnik. Ovaj primer, međutim, ukazuje na opasan spin i propagandu koja se širi društvenim mrežama, ali pojedinim kosovskim medijima. Detalji u nastavku.

Objavu sa tvrdnjama o generalu Kavoliju, inače vrhovnom komandantu savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) i komandantu Evropske komande SAD, objavio je profil „Erblin Bytyqi“ .

Uz objavu podeljena je i slika generala, ali i link ka prilogu televizije Klan kao argument za iznesene tvrdnje.

Prevod priloga prenosimo u celosti u nastavku.


Naslov Klanovog priloga: „General, izveštavanje – SAD traže dodatne trupe i tešku opremu“

Paravojna grupa, autor agresije u Banjskoj kod Zvečana, učestala je aktivnosti u blizini kosovsko–srpske granice. Kako Klan saznaje, osim povećanja trupa na blizu 300 i teško naoružanje su počeli da prenose u pravcu Republike, koja u prvoj liniji nastavlja da se čuva od strane KFOR-a. U detalje nije govorio, ali ovakve je informacije prikupljala u kontinuitetu Evropska komanda američke vojske na čelu sa Generalom Kristoferom Kavolijem. On je pred Komitetom za oružane usluge američkog senata najavio krhku nedelju na Kosovu i Bosni.

„Posebno ove nedelje tenzije su značajno veće. Zadovoljan sam jer smo za sada u jednom dobrom položaju, ali je važno da budno pratimo. Vodili smo najmanje dve misije sa fokusom prikupljanja činjenica da bismo podigli stepen obaveštenosti i da bismo shvatili šta se dešava u obe zemlje i ja sam to podržao putem prikupljanja obaveštajnih podataka iz vazduha, putem nadgledanja i otkrivanja“ (citat generala Kavolija, prim. aut.).

Nakon što je upitan od strane Senatorke, koja izbliza prati razvoje na Balkanu, Džejn Šahin, General Kavoli je najavio razgovore sa EU da bi podelili rezervne snage namenjene za Kosovo i Bosnu, odnosno dodatna iskrcavanja.

„Mi smo izvršili jedan ponovni pregled operativnog plana konkretno za KFOR i proizilazi da imamo potrebu ne samo za više trupa već za opremljenije snage. U procesu smo nalaženja izvora. Saveznici su se pokazali dosta velikodušnim, ali ćemo poslati težu opremu na teren, kao i da ćemo poslati još više ljudi“ (citat generala Kavolija, prim. aut.).

Vojni šef Evropske Komade potencirao je da razvoji na Balkanu ne mogu da se odvoje od konflikta u Ukrajini.

On je ovo izveštavanje učinio upravo mesec dana nakon objavljivanja izveštaja nacionalne obaveštajne kancelarije, gde je upozoreno na međuetničke konflikte na Kosovu i Bosni tokom 2024.      


  

Klan se poziva na izveštavanje generala Kavolija koje je 11. aprila objavljeno na zvaničnoj internet stranici Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

Pregledom Kavolijevog izlaganja, utvrdili smo da citati koje je Klan koristio jesu tačni, međutim, ovaj general niti u jednom delu svog izlaganja ne pominje Milana Radoičića, niti navodne paravojne grupe, na šta, sa druge strane, Klan sugeriše u početnom delu svog priloga, a što tvrdi i korisnik „X“ mreže „Erblin Bytyqi“.

Utvrdili smo tako da postoji rascep između onoga što je zvanično izjavio general Kavoli i onoga što tvrdi Klan i pomenuti korisnik „X“ mreže.

Vidljiv je element sensacionalizma u načinu na koji Klan i pomenuti korisnik „X“ mreže interpretiraju ili šire informacije koje nisu podržane izjavama zvaničnika.

Ovo dovodi do dezinformacija koje mogu da utiču na percepciju javnosti i potencijalno eskaliraju napetosti.

Takođe, podsećamo da dezinformacije u vreme političke napetosti, kao što je to sada slučaj – mogu da imaju ozbiljne posledice, uključujući širenje straha, podsticanje na neprijateljstvo i pogoršavanje već postojećih nesuglasica i tenzija.

Zato je uvek ključno proveriti informacije iz više pouzdanih izvora pre nego što se formira mišljenje ili se informacije dalje podele. Ovo je posebno važno u kontekstu geopolitičkih napetosti, gde dezinformacije mogu da imaju realne posledice.

Čitaoci moraju da budu skeptični prema izveštajima koji izgledaju kao da preuveličavaju ili izmišljaju detalje koji nisu potvrđeni od strane pouzdanih i ovlašćenih izvora.

Korisnici društvenih mreža i mediji imaju odgovornost da ne doprinose širenju nepotvrđenih informacija, posebno u delikatnim političkim i bezbednosnim kontekstima.


Image Not Found
Ovaj sadržaj je finansirala Evropska unija. Ovaj sadržaj je isključiva odgovornost partnera i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

Image Not Found
Ovaj sadržaj je podržao CFI – Développement Médias. CFI zadržava svoju autonomiju od izrade ovog sadržaja.