Informer sam protiv sebe

„Amerika uskraćuje pomoć Prištini? Dobre vesti konačno stižu iz SAD-a! (VIDEO)“ – glasio je naslov Informerovog teksta od 8. januara. Klik bajt i senzacionalizam – ukratko bi ...
Image

„Amerika uskraćuje pomoć Prištini? Dobre vesti konačno stižu iz SAD-a! (VIDEO)“ – glasio je naslov Informerovog teksta od 8. januara. Klik bajt i senzacionalizam – ukratko bi bio opis ovog teksta. U nastavku objašnjavamo i zašto.

Nakon pomenutog naslova, u tekstu Informera se navodi: „Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić izjavio je da je predlog kongresmenke Klaudije Teni da SAD uskrate pomoć Prištini dok ne okonča progon Srba i ne formira ZSO izuzetno dobra vest i predstavlja izvanrednu priliku da se u najvišem i zakonodavnom telu SAD čuje glas o položaju Srba na KiM“.

Informer zatim najavljuje razgovor na ovu temu sa novinarkom Oliverom Miletović.

Na pitanje voditeljke je li ovo moguće da čujemo ovakve informacije iz Amerike, Miletović kaže – „u današnjem svetu sve je moguće, ne bih ja pridavala nekakav specijalan status toj izjavi, bilo je sličnih i ranije“, ne precizirajući dalje svoj komentar, ali nastavljajući sa odgovorom u potpuno drugom smeru.

Osim što je pomenuti komentar Informerove sagovornice kontradiktoran u odnosu na naslov, čitalac ostaje uskraćen za objašnjenje koje su to „dobre vesti“ iz SAD, jer se u nastavku teksta posle Đurićeve ocene, niti Miletovića više osvrće na Đurićevu poruku i pitanje SAD u kontekstu predloga zakona o uskraćivanju pomoći, niti u tekstu ima bilo koje druge jasne informacije o navodnim dobrim vestima iz Amerike.

Zaključak

– Nedostatak jasnih informacija o „dobrim vestima“; naslov sugeriše „dobre vesti“, ali tekst posle Đurićeve ocene iz uvodnog dela ne pruža konkretne informacije o tome šta su te vesti.

– Kontradiktornost između naslova i stava Informerove sagovornice dodatno podvlači tačku o senzacionalizmu u naslovima i potrebu za kritičkim razmišljanjem prilikom čitanja.

– Izostanak detaljnog objašnjenja; čitaoci su uskraćeni za detaljnije informacije i analize o predlogu zakona kongresmenke Klaudije Teni i implikacijama na odnose između SAD-a, Prištine i Beograda, što ograničava razumevanje čitalaca o pozadini priče.

– Komentar Informerove sagovornice ostavlja čitaoce u nedoumici i nije dovoljno informativan.

Budite pažljivi i kritički nastrojeni prema medijskim naslovima i tekstovima, uzimajući u obzir konkretnost informacija, kontradikcije i kontekst izveštavanja.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.