Kosovski ministar pogrešno informisao javnost o proceduri iz uputstva ministarstva kojim rukovodi

Kosovski ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići saopštio je 5. decembra, nakon prvog pokušaja građana da podnesu inicijativu za smenu gradonačelnika na severu Kosova, da njegovo ministarstvo ...
Image

Kosovski ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići saopštio je 5. decembra, nakon prvog pokušaja građana da podnesu inicijativu za smenu gradonačelnika na severu Kosova, da njegovo ministarstvo nije primilo nikakvo obaveštenje u vezi sa ovom inicijativom od predsedavajućeg skupština opština dotičnih opština ili članova inicijativne grupe kako je to, tvrdio je – predviđeno Administrativnim uputstvom. Takvo obaveštenje od strane inicijativne grupe, međutim, nije predviđeno pomenutim uputstvom.

„Upoznati smo sa medijskim izveštajima da je potpise prikupila ‘inicijatorska grupa’. Međutim, obaveštavamo vas da u Ministarstvu administracije lokalne samouprave nismo primili nikakvo zvanično obaveštenje u vezi sa ovom inicijativom od predsedavajućeg skupština opština dotičnih opština ili članova inicijativne grupe kako je predviđeno ovim Administrativnim uputstvom“ – naveo je Krasnići.

Međutim, u administrativnom uputstvu koje je upravo Krasnići objavio na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu, jasno piše da inicijativa grupa „mora“ da obavesti predsednika Skupštine opštine i da „može“ obavestiti Centralnu izbornu komisiju.

„Inicijativna grupa, pre nego što počne da prikuplja potpise u prilog zahtevu, mora obavestiti predsedavajućeg skupštine opštine i može obavestiti CIK“ – stoji u Administrativnom uputstvu, odnosno članu pet pod nazivom „Pokretanje postupka“, u kojem se dodaje da bi ministarstvo trebalo da obavesti predsednik SO-a, a ne inicijativna grupa kako to u svojoj objavi navodi Krasnići.

„Predsedavajući skupštine opštine obaveštava Ministarstvo za lokalnu samoupravu i CIK“ – dodaje se.

Krasnići u svojoj novoj objavi, dan kasnije, ispravno navodi detalje iz Administrativnog uputstva, odnosno da „inicijativna grupa zvanično obaveštava predsednika Skupštine opštine“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.