Nisu premeštani zemni ostaci srpskih vojnika već spomen ploča

„PREMEŠTALI SU MRTVE SRPSKE JUNAKE BEZ NJIH! Oglasilo se nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, evo šta kažu“ – naslov je portala Alo, objavljenog 18. decembra. Tekst u nastavku tiče ...
Image

„PREMEŠTALI SU MRTVE SRPSKE JUNAKE BEZ NJIH! Oglasilo se nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, evo šta kažu“ – naslov je portala Alo, objavljenog 18. decembra.

Tekst u nastavku tiče se događaja od sredine novembra, kada je bez znanja Eparhija raško-prizrenske, te srpske zajednice, sa srpkog groblja u Prištini, sa svog inicijalnog mesta, na inicijativu francuske i nemačke ambasade u Prištini, izmeštena spomen ploča srpskim vojnicima stradalim u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

U najnovijem tekstu portala Alo, posle pomenutog naslova u kojem se tvrdi da su „premeštani mrtvi srpski junaci“, ni u jednom delu teksta se tako nešto ne pominje.

„Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je da se ambasador te zemlje u Prištini Jern Rode nije zalagao za pomeranje spomen-ploče na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini“ – stoji u tekstu Alo-a.

Dodaje se da se radi o dopisu nemačkog ministarstva u koji je Kosovo onlajn imao uvid, a kao odgovor na jedno od pitanja u upitu poslanika Alternative za Nemačku (AfD) Petra Bistrona zašto se ambasador Jorn Rode „izjasnio za premeštanje spomenika palim Srbima od 1912. do 1918.“.

„Tvrdnja da se nemački ambasador izjasnio za premeštanje spomenika je netačna. Činjenica je da je bez znanja nemačke ambasade jedna spomen-ploča na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini, uoči 11. novembra, premeštena u vezi sa postavljanjem novog spomenika. Na tom mestu je održana nemačko-francuska komemoracija žrtvama Prvog svetskog rata. Obe ambasade su se javno izjasnile i izrazile žaljenje zbog tog incidenta“ – citat je ministarstva kojim se završava tekst.

Da se nije radilo o izmeštanju zemnih ostataka srpskih vojnika, potvrdila je i Eparhija raško-prizrenske i ambasade.

„Ni srpska zajednica, koja to groblje koristi, ni Eparhija raško – prizrenska, koja se duhovno stara o pravoslavnim grobljima na Kosovu i Metohiji, nisu bili konsultovani o izmeštanju spomen ploče oslobodiocima u Prvom svetskom ratu, koji su podneli velike žrtve zajedno sa ostalim savezničkim vojnicima“ – navedeno je u saopštenju Eparhije po dobijanju informacije o izmeštanju spomen ploče.

„Ni jedno telo vojnika nije premešteno“ – naveli su iz ambasada Nemačke i Francuske u odgovoru za KoSSev.

Podsetimo, i sam portal Alo je pisao ranije o ovoj temi u jeku dešavanja i isključivo u kontekstu izmeštanja spomenika, a ne zemnih ostataka vojnika.

Spomen ploča je u međuvremenu i vraćena na svoje prvobitno mesto.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.