Srpska zastava i kosovski mediji

Image

„Srpska zastava uklonjena sa zvečanske tvrđave“ – glasio je naslov mitrovičkog portala koji izveštava na albanskom jeziku „Jepi ze“.

U nastavku teksta portal navodi i da se „još uvek ne zna“ ko je „uklonio“ zastavu ili da li je „pala zbog atmosferskih prilika“.

Ubrzo su tekst preneli i drugi portali poput – Gazeta Express, Paparaci, Shqip.com, Bota Sot, Kanal10 i to sa istim naslovom, iako i u tekstu nema precizne informacije niti potvrde da je zastava zaista uklonjena.

U reakciji na ovu vest oglasio se i lider Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević, navodeći da demantuje tvrdnje kosovskih portala koji su izvestili da je zastava uklonjena.

Međutim, i „Jepi ze“ pola sata od svoje prvobitne vesti objavljuje novi tekst, tvrdeći sada da je zastava „vraćena“ i da je skinuta da bi bila zamenjena novom zbog „oštećenja od atmosferskih uslova“.

Međutim, zastava koju smo fotografisali posle ovih navoda Jepi ze-a ista je kao na fotografiji ovog portala u vesti o navodno uklonjenoj zastavi, odnosno oštećena, te se stiče utisak da nije zamenjena novom, kako je to tvrdio ovaj portal.

S obzirom na kontradiktornosti, nije isključeno da se pojave dodatne informacije koje bi mogle da razjasne situaciju, te provera vesti i dalje traje.


Image Not Found
Ovaj sadržaj je finansirala Evropska unija. Ovaj sadržaj je isključiva odgovornost partnera i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

Image Not Found
Ovaj sadržaj je podržao CFI – Développement Médias. CFI zadržava svoju autonomiju od izrade ovog sadržaja.