Kako je potvrda o prikupljenim potpisima objavljena pre nego što su to potvrdili inicijatori peticije

Ista informacija u pojedinim medijima u dva navrata.
Image

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, potvrdio je 19. januara u jutarnjem programu RTS-a da su sakupljeni potpisi za smenu gradonačelnika u Severnoj Mitrovici i Leposaviću. Međutim, inicijatori peticija su ovu informaciju u slučaju Mitrovice potvrdili satima kasnije, a u slučaju Leposavića čak dan kasnije – 20. januara.

U jutarnjem programu RTS-a, 19. januara, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, odgovarajući na pitanje novinarke kada očekuje efekat prikupljanja potpisa (za smenu gradonačelnika na severu, prim. aut.), rekao je:

„Govorio sam vam o tim opstrukcijama albanskih gradonačelnika i rukovodstava u četiri opštine na severu Kosova i Metohije zbog toga prikupljanje potpisa je krenulo samo u dve opštine, u Kosovskoj Mitrovici i u Leposaviću. I reći ću vam, sa današnjim danom (19. januar, prim. aut.), ti potpisi su već prikupljeni“.

Petkovićevu informaciju, 19. januara, nakon gostovanja, prenelo je više srpskih medija, oko 9 časova – Tanjug, Euronews, NIN, Telegraf, B92, Alo, Večernje novosti, sa naslovom ili podnaslovom teksta „Prikupljeni potpisi za smenu gradonačelnika u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću“, što je učinio i RTS.

Petković je tako potvrdio i u slučaju Mitrovice i u slučaju Leposavića da su potpisi sakupljeni i pre nego što su to potvrdili inicijatori peticije.

Potvrda o sakupljenim potpisima od strane inicijatora peticije u Mitrovici stigla je istog dana, ali satima kasnije.

Završen je proces potpisivanja peticije za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice, Erdena Atića. Prikupljeno je više nego dovoljno potpisa – potvrdila je za KoSSev članica inicijativne grupe, Sanja Krtinić, dodajući da je završeno prikupljanje potpisa i da su to činili do 16 časova. Vest je objavljena u 17.15 časova.

Da su potpisi prikupljeni u Leposaviću jedan od inicijatora peticije potvrdio je dan kasnije, 20. januara.

U Leposaviću je danas završeno prikupljanje potpisa za pokretanje peticije za smenu gradonačelnika, potvrdio je pravnik i jedan od inicijatora Veselin Radović, 20. januara, navodeći da je premašen broj potpisa od neophodnih 20 odsto upisanih birača u Leposaviću, te da će u ponedeljak znati tačan broj potpisa. Vest je objavljena u 13.30.

Tako se u pojedinim medijima dva puta pojavila informacija da su sakupljeni potpisi za ove opštine, među kojima je bio i sam RTS.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.