Sunjog je rekao da je EU spremna da ukine mere ali i da se očekuje da Kosovo učini više za deeskalaciju

„Sunjog: EU je spremna da ukine mere protiv Kosova“ – glasio je naslov RTK od 21. januara. I dok bi naslov čitaoca naveo na zaključak da je EU spremna da ukine mere protiv Kosova, ...
Image

„Sunjog: EU je spremna da ukine mere protiv Kosova“ – glasio je naslov RTK od 21. januara. I dok bi naslov čitaoca naveo na zaključak da je EU spremna da ukine mere protiv Kosova, sam tekst ukazuje suprotno – EU zahteva dodatne napore od strane Kosova pre nego što se to i dogodi. Naslov osim što nije u skladu sa tekstom, nije u skladu ni sa porukom ambasadora EU na Kosovu Tomaša Sunjoga.

„Ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog rekao je za RTK da je EU spremna da ukine mere, ali da očekuje da Kosovo učini više na poboljšanju situacije na severu zemlje“ – navodi se u nastavku teksta nakon naslova.

Štaviše, Sunjog potvrđuje i da ne postoji rok u kojem će mere biti ukinute.

„Evropska unija je raspravljala o pitanju mera, tako da je to deo rasprave o proširenju u decembru prošle godine, zaključke o proširenju usvojio je Generalni savet 3. decembra prošle godine. Ti zaključci su vam dostupni za čitanje i vidi se da je EU spremna da ukine mere, ali i očekuje da Kosovo učini više za deeskalaciju i da nema roka. Mislim da je naša politika postala sasvim jasna od 3. juna kada smo jasno formulisali šta očekujemo od obe strane“, rekao je on za RTK.

RTK, sa druge strane, ne samo da je ovaj naslov objavio na svojoj zvaničnoj internet stranici već i na Fejsbuk stranici, postavljajući pomenuti naslov na fotografiju Sunjoga, dodajući potom u opisu fotografije i deo koji se tiče da se očekuje da kosovska strana učini više u vezi sa traženom deeskalacijom na severu Kosova.

Ova nesaglasnost između naslova i teksta može da stvori konfuziju među čitaocima. Ovaj primer ukazuje i na važnost kritičkog odnosa prema naslovima kako bi se izbegle netačne interpretacije informacija.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.