Vučić nije govorio o Amerikancima u kontekstu bacanja bombe u Mitrovici

Od B92 do kosovskih portala.
Image

„Vučić o eksploziji u Kosovskoj Mitrovici: Nadam se da Amerikanci ne stoje iza toga“ – bio je naslov portala B92, koji su potom masovno preneli portali na Kosovu koji izveštavaju na albanskom.

Međutim, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nije izneo ovakvu tvrdnju.

Šta je pisao B92?

U nastavku teksta pomenutog naslova, B92 je citirao srpskog predsednika.

„Sramota je govoriti da su tu bombu bacili Srbi. Oni to rade za novac i zato što im je neko platio. Mi još istražujemo i ne bih da izlazim sa zaključcima. Verujem da ćemo u kratkom vremenskom roku znati prirodu napada. U pitanju je naša odlučnost, imaćemo mnogo izazova jer imate posla sa neodgovornim ljudima u Prištini. Jasno vam je da neće prezati ni od čega. Razgovaraću o tome sa mnogima sutra. Nadam se da Amerikanci iza toga ne stoje“ – glasio je citat na koji se B92 pozvao.

Tekst sa naslovom B92 preneo je niz portala na Kosovu – Klan, Lajmi, Bota Sot, Gazeta Blic, Zeri, Bota Press, Top24, Periskopi, Epoka e Re, Gazeta Metro.

Šta je Vučić zapravo rekao i o čemu je govorio? 

Proverom onog što je srpski predsednik rekao, utvrdili smo da citat portala B92 nije tačan i da se deo odgovora u kojem se pominju Amerikanci tiče Vučićevog komentara koji nije imao veze sa slučajem bacanja bombe u Kosovskoj Mitrovici.

Na pitanje novinarke Pinka da li je bomba koja je odjeknula u Kosovskoj Mitrovici, kako kažu neki, opomena da ljudi, odnosno Srbi na severu mogu da prođu kao Oliver Ivanović, Vučić je rekao:

„Sramota je, jer govorite o ljudima koji su hteli da kažu da su tu bombu bacili Srbi. Sramota je to velika za te ljude, ali oni to rade za novac i zato što im je neko platio da tako izgovore i da tako svoje ljude i svoju zemlju napadaju i ništa više. Mi još istražujemo i ne bih da izlazim sa zaključcima zbog čega se to dogodilo, da li je to imalo veze sa etničkim napadom na pripadnike srpskog naroda, ili su u pitanju neki drugi razlozi. Ali verujem da ćemo u vrlo kratkom vremenskom roku znati prirodu napada. Ne kažem, jer mi dole nemamo efektivnu vlast da bismo mogli da pronađemo svakog počinioca lako i brzo, ali vam kažem, prirodu samog napada znaćemo veoma brzo. Ali to govori o ljudima koji ne žele dobro svojoj zemlji, koji će uvek da traže krivca u sopstvenom narodu, u sopstvenoj državi i da se raduju neuspehu svoje zemlje. Ali ja se radujem zbog 99 odsto ljudi koji vole svoju zemlju, koji vole svoju crveno, plavu, belu zastavu, koji vole svoju trobojku više od svega, koji žive za nju, koji žive za našu Srbiju i verujem da ćemo uspeti to veliko da uradimo i napravimo. Da vam kažem, živim za to“.

Novinarka Pinka je potom pitala srpskog predsednika- može li nešto da se uradi za taj narod, aludirajući na Srbe na Kosovu.

„U pitanju je naša odlučnost, imaćemo i ne lakih odluka i izazova, jer imate posla sa neodgovornim ljudima u Prištini. Ako im ovakve stvari padaju na pamet, onda vam je jasno da neće prezati ni od čega. Ali tražićemo rešenje i o tome ću razgovarati i sa O’brajanom. O tome ću razgovarati sa mnogima, pa ćemo videti“.

Šta ćete im reći, imajući u vidu da možda znate da iza njih zapravo i oni stoje – bilo je novo pitanje novinarke.

„Nadam se i želim da verujem da Amerikanci iza toga ne stoje. Ali da li sam pomislio da je Kurti isuviše samostalan u jednom trenutku i da je ta moja pomisao bila pogrešna? Bila je pogrešna, jer to pokazuju podrška koju je dobijao posebno iz Berlina, ali i džavalini koje je dobio od Amerikanaca. Tako da, ne usuđujem se, mogu samo da vam kažem – želim da verujem i nadam se da za ovako nešto neće imati podršku Amerikanaca. To je ono što mogu da kažem“.

Važno je napomenuti da je srpski predsednik prethodno u kontekstu odnosa Beograda i Prištine i razgovora sa visokim američkim zvaničnikom SAD-a, Džejmsom O’brajanom, naveo da će ključne teme ovog razgovora biti „najava“ iz Prištine „da su spremni da razmatraju ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom“, odnosno da „zabrane upotrebu dinara“, za šta je ocenio da dovodi u pitanje procese normalizacije i dijaloga, te i naoružavanje Kosovskih snaga bezbednosti.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.