Ambasada Francuske će razmotriti vraćanje spomenika na prethodno mesto

Iz ambasade Francuske u Prištini saopšteno je da će razmotriti "tehničke mogućnosti" da se izmešteni spomenik srpskim vojnicima na pravoslavnom groblju u Prištini vrati na svoje mesto.
Image
Foto: RTS

„U sadašnjim okolnostima, uz izazvane emocije, ambasada će, zajedno sa svim stranama, razmotriti tehničke mogućnosti kako bi svi spomenici na vojnom delu groblja bili okrenuti onako kako su prethodno stajali, a da to uključi i novu spomen-ploču u sećanje na francuske vojnike koji su izgubili živote tokom službe u okviru KFOR-a“, navodi se u saopštenju.

Pozvali su na „poštovanje sećanja na sve pale vojnike na frontu tokom Prvog svetskog rata, onako kako se to čini ceremonijom koja se zajedno organizuje sa ambasadom Nemačke, u znak francusko-nemačkog pomirenja“.

Podsetimo, bela spomen-ploča iz 1984. godine, postavljena na pravoslavnom groblju u Prištini, a na kojoj je pored krsta ispisano “Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912–18”, premeštena je na bočnu stranu spomen-parka. Izmeštanje se dogodilo na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke – potvrdili su iz ovih ambasada, a Eparhija raško-prizrenska je potvrdila da je to učinjeno bez njihovog znanja.

Francuska i nemačka ambasada u Prištini su nakon negodovanja u srpskoj javnosti saopštile da je spomenik „samo pomeren“ i da su „razočarane što je taj gest pogrešno protumačen“.

Peticija: Spomenik srpskim vojnicima da se vrati na prethodno mesto, ambasadori da se izvine

Lazarević u javnom pismu francuskom ambasadoru: Za buduću normalizaciju posebno je zabrinjavajuće kada lideri svetske diplomatije pribegnu liniji manjeg otpora

Spomenik srpskim vojnicima u Prištini izmešten na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke

Eparhija nije konsultovana o premeštanju spomenika palim borcima na groblju u Prištini

„Pomirenje se ne gradi negiranjem srpskih stradanja“


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.