Hovenijer: SAD duboko zabrinute zbog akcija kosovske vlade

Izjavio američki ambasador u Prištini
Image
Foto: Kim/Video printscreen

Vlada SAD je duboko zabrinuta zbog nedavnih akcija kosovske vlade koje imaju direktne negativne posledice na srpsku i druge manjinske zajednice na Kosovu, izjavio je ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer.

Hovenijer je na društvenoj mreži Iks (X) naveo da ove akcije „nepotrebno podižu etničke tenzije i kao posledicu ograničavaju mogućnosti Sjedinjenih Država da služe kao efikasan zagovornik Kosova u međunarodnoj areni“.

Među tim postupcima su upad pripadnika Kosovske policije i zatvaranje privremenih organa koji funkcionišu u sklopu sistema Republike Srbije u Dragašu, Peći, Istoku i Klini, ali i akcija koja je ove nedelje izvršena u prostorijama NVO „Centar za mir i toleranciju“ u Prištini.

„Zabrinuti smo i zbog današnje akcije Kosovske policije – da zapleni srpski dinar i vozilo koje ga prevozi radi raspodele socijalnih davanja iz Srbije“, navodi Hovenijer.

S tim u vezi, očekuje da kosovske vlasti osiguraju da će pojedinci kojima su ova sredstva namenjena dobiti taj novac bez odlaganja.

Hovenijer poručuje da je odgovornost kosovske vlade da promoviše viziju „iznetu pri njenom osnivanju i sadržanu u njenoj Deklaraciji o nezavisnosti i Ustavu“:

Istovremeno poručuje da pitanja u vezi sa „strukturama na Kosovu koje podržava Srbija“ treba da budu rešavana u okviru dijaloga koji vodi EU.

Ujedno je ponavio zahtev da Priština odloži primenu odluke Centralne banke o gotovinskom platnom prometu „dok se ne uspostave procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude u dovoljnoj meri obavešteno kako će se transfer njihovih sredstava odvijati“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.