Kurti: Radoičić planira nove napade, sastanči sa BIA-om

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao je da Milan Radoičić održava sastanke sa srpskom tajnom službom i da pruža utočište pripadnicima terorističkih organizacija, te da planiraju novi napad na Kosovu.
Image
Foto: Kim

„Posle terorističkog napada Radoičića je srpski sud pustio na slobodu u rekordnom roku, a sada nastavlja pripreme za druge napade na Kosovu zajedno sa nekim pripadnicima terorističke organizacije ‘Civilna zaštita’. Radoičić održava redovne sastanke sa visokim zvaničnicima BIA. Prostorije firme u Raškoj, kao i one u (firmi) Novi Pazar Put, koriste se za smeštaj i skladištenje vozila i eksplozivnih naprava za buduće napade Radoičića i njegove grupe. U ovoj zgradi je smešteno nekoliko pripadnika ‘Civilne zaštite’, čiji je instruktor U. J.“, rekao je on na konferenciji.

On je rekao da su sredstva koja su korišćena u Banjskoj uskladištena u jednoj srpskoj kompaniji koja je na crnoj listi SAD.

„Na ovoj lokaciji koncentrisana su vozila, oružje i arsenal koji su korišćeni u Banjskoj… ovo preduzeće (Novi Pazar put) koje se nalazi na crnoj listi SAD je u vlasništvu braće Zvonka i Žarka Veselinovića i Milana Radoičića. Direktor je pukovnik srpske vojske u penziji. Učestvovao je u ratovima Hrvatske, Bosne i Kosova. Mesec dana pre napada na Banjsku, predsednik Srbije posetio je ovo preduzeće da bi otvorio izgradnju puta Raška – Novi Pazar. Prilikom posete pohvalio je rad direktora i nazvao ga najbržim čovekom. Vučić je odatle naveo da teško pronalazi rešenje kada razgovara sa ljudima iz Prištine, koji prema njegovim rečima traže razloge za sukobe sa srpskim stanovništvom”, rekao je on.

Kurti je rekao da Radoičić krije pripadnike „Civilne zaštite“ koja je proglašena za „terorističku organizaciju“.

„Radoičićeve paravojske sklanjaju se u objektima koje poseduje u turističkom parku, a osim smeštaja, pripadnici terorističke grupe dobijaju oko 2.000 evra mesečno. Do septembra su ih koristili turisti za iznajmljivanje.”

Kurti je dalje govorio da je grupa održala i druge obuke sa teškim naoružanjem.

„Istovremeno, grupa od 80 ljudi koja je napustila Kosovo nastavila je vežbu na poligonu Zimovnik kod Raške. Obuke izvode penzionisani srpski vojnici koji imaju visoke činove i koji poznaju Kosovo jer su možda služili u vojsci tokom rata sa nama. Izvode se vežbe za postavljanje protivtenkovskih mina u zimskim uslovima i za snajperiste”, tvrdi Kurti.

On je naglasio da je napad planiran u novembru.

„Tokom novembra 2023. godine planirano je da se izvrši napad u pravcu opštine Zubin Potok, sa ciljem zauzimanja Radoičićeve vile na obali Gazivoda, ali su ti planovi privremeno obustavljeni zbog izbora u Srbiji. Saznali smo da se preliminarni plan za uzvratne napade KP promenio nakon intenziviranja patroliranja KP i KFOR-a oko granice sa Srbijom.”

Prema Kurtiju, planiran je napad i ove nedelje, posle izbora u Srbiji.

„Na poligonu Srbije na Pešteru nastavljene su vežbe grupe od 60 pripadnika ‘Civilne zaštite’ koja je učestvovala u napadu na Banjsku. Ova grupa je planirala napad na našu policiju po završetku izbora u Srbiji na graničnim lokacijama vezanim za ilegalne alternativne pravce. U tu svrhu, navodi se da je bilo poteza Vojske Srbije, koja je stacionirala vojnike na nekoliko punktova, na lokacijama gde su bili planirani ovi napadi. Članovi koji su pobegli sa severa okupili su se i na drugom mestu zvanom Goč”, navodi Kurti.

Kritikuje Tužilaštvo: Nedostatak informacija je nepravedan i neshvatljiv

Kurti je kritikovao Tužilački savet rekavši da nekoliko meseci nakon napada u Banjskoj nema informacija, ni optužnice.

„Tužilački savet, državno tužilaštvo – ni tri meseca nakon terorističkog napada u Banjskoj još uvek nisu podigli optužnice i nisu obavestili javnost o najvećem orkestriranom napadu na našu republiku, ne samo 2023. godine, ne samo na KP, već na teritorijalni integritet. Ova pasivnost i neinformisanost je nepravedna i neshvatljiva“, rekao je on.

Koha/KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.