Izazovi digitalnog doba – mladi, sport i tehnologija: Podkast sa Radenkom Arsenijevićem

Image

U današnjem brzom tempu života, mladi se često suočavaju sa izazovima koji proizilaze iz tehnologije. Tehnološki napredak donosi sa sobom niz prednosti, ali istovremeno postavlja nove izazove i pitanja kada je reč o fizičkoj aktivnosti i mladih i dece.

Kroz prizmu inovacija, digitalnih platformi i virtuelne stvarnosti, mladi se sve više povezuju s sportskim iskustvom na načine koje prethodne generacije nisu mogli ni da zamisle. Međutim, postavlja se pitanje koliko ova nova era tehnologije utiče na fizičku aktivnost mladih, sportski duh i društvenu interakciju među njima.

U ovom podkastu razgovarali smo sa Radenkom Arsenijevićem, koji se bavi mladima i kroz sport i kroz obrazovanje. Trener je i osnivač lokalnog karate kluba u Leposaviću „Kopaonik“ i radi sa mladim sportistima u različitim uzrastima.

Arsenijević je odnedavno i doktor nauka na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, asistent na Fakultetu za sport u Leposaviću, a među sportskim uspesima ubraja i ekipno zlato u juniorskoj kategoriji na Evropskom prvenstvu u Londonu 2011. godine, te je i osvajač više medalja na nacionalnom nivou takmičenja.

Zašto je bavljenje fizičkom aktivnošću važno?

„Sport je prevashodno važan zbog zdravlja. Oni koji se bave sportom i nekom fizičkom aktivnošću, sigurno da imaju zdraviji, kvalitetniji i ispunjeniji život. Kada se mladi i deca ne bave sportom, to će vremeno da ih dovede do različitih problema. Neće biti zdravo razvijeni, tu se javlja gojaznost, deformiteti… Oni koji se bave sportom, psihički su zdraviji, nema anksioznosti… Niz je stvari, ali sport sigurno da mnogo čemu doprinosi. Druga strana priče je da elitni sport nije dobar za zdravlje. Umerenost je najbolja“ – objašnjava Arsenijević.

Na pitanje da li mladi shvataju koliko je sport važan, Arsenijević dodaje da su pre svega roditelji ti koji moraju usmeravaju decu na sport, ali i da deca sama mogu da odluče čime bi hteli da se bave.

„Dete bi trebalo da se odvede na različite sportove, a onda u odnosu na njihov temperament i karakter, da odluče čime žele da se bave. Deca sama mogu da donesu odluku šta je najbolje za njih. Ali roditelji treba da ih odvedu, upoznaju sa sportom, da im objasne koliko je to značajno“ – dodaje naše sagovornik.

Ističe da će deca i mladi kada se upoznaju sa fizičkom aktivnošću, sami da shvate koliko je svet sporta bolji od onog imaginarnog na internetu.

Osvrnuli smo se i na pitanje bavljenja fizičkim vaspitanjem u školama i obrazovnom sistemu.

Arsenijević podseća da je sada tema da se doda još jedan čas fizičkog vaspitanja.

On, međutim, ističe da bi prvo trebalo da se poradi na tome da sadašnji broj časova fizičkog vaspitanja bude zaista kvalitetan, a ocenjuje da to sada nije slučaj, te da se tek nakon toga razmišlja o dodatnom broju časova.

„Trebalo bi svi da se potrude da to poboljšaju“ – kazao je, podsećajući još jednom da je pre svega na odraslima – roditeljima i nastavnom osoblju – da to i učine.

Sa Arsenijevićem smo razgovarali i o važnosti promocije sporta i fizičke aktivnosti, te problemima koje donosi doba tehnologije u vezi sa fizičkom aktivnošću.

Ceo podkast pogledajte u nastavku:


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.