Bisljimi: Definisanje evra kao jedine valute na Kosovu nije proizvod pregovora u Briselu

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je da dopuna pravilnika CBK, koja definiše da je evro jedina valuta za gotovinska plaćanja na Kosovu, nije proizvod političkih pregovora u Briselu.
Image
Foto: Privatna arhiva

Bisljimi, glavni pregovarač Kosova u pregovorima Beograda i Prištine, rekao je da dopuna pravilnika „ne može da utiče na napredak u procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije“.

„Pomenuti propis nije proizvod političkih pregovora u Briselu i kao takav nema nikakvog uticaja na završetak procesa normalizacije odnosa Kosova i našeg severnog suseda“, kazao je Bisljimi.

Naveo je da dopuna pravilnika „nije bio način da se ukine upotreba dinara, jer ona nikada ranije nije ni bila dozvoljena“.

Centralna banka Kosova (CBK) je saopštila da je dopunila Pravilnik o gotovinskim operacijama, koji sada, između ostalog, definiše da je valuta evro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu.

„Evro je jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom platnom sistemu Kosova. Druge valute mogu da se koriste na Kosovu jedino kao dragocenosti za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u valutama koje nisu evri, za međunarodna plaćanja i za devizne aktivnosti“, navodi se u članovima 35 i 36 dopunjenog Pravilnika.

Dopunom Pravilnika, koja stupa na snagu 1. februara, onemogućava se korišćenje dinara kao sredstva plaćanja na celoj teritoriji Kosova, uključujući više opština sa srpskom većinom u kojima je ta valuta do sada korišćena uz evro.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.