Hovenijer: Samo Ustavni sud može da oceni nacrt Statuta Udruženja opština sa srpskom većinom

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer govorio je o pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom i nacrtu statuta koji je izradila EU.
Image
FOTO: Klan Kosova TV, Prt. Sc.

Hovenier je rekao da SAD očekuju od Vlade Kosova da preduzme neke mere kako bi nacrt statuta uputio Ustavnom sudu, rekavši da je „ovo izbor vlade“.

„Ali, da se razumemo, ovo nije nezvaničan dokument, ovo nije nešto što smo samo nasumično predali. Delegacija sastavljena od najvišeg čoveka Evropske unije, odgovornog za dijalog Kosovo-Srbija, sa savetnicima za nacionalnu bezbednost, najbližim savetnicima kancelarke Nemačke, predsednika Francuske, premijera Italije i specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Kosovo i Srbiju su došle i predale taj dokument rekavši: Verujemo da ovo stvara Asocijaciju opština sa srpskom većinom koja se bavi svim pitanjima koja su pokrenuta, koja ne zahteva promene vašeg ustava, nema izvršnu vlast , ne stvara još jedan sloj upravljanja“.

„Dakle, ima veoma važan status. I kao što smo rekli Kosovu, smatramo da je to dovoljno dobro i dovoljno je da Kosovo ispuni svoje obaveze koristeći ovaj nacrt. Ovo je veoma moćno. Ovo nije samo niz ideja neke konsultantske organizacije. Tako da je naš najbolji savet Vladi Kosova da iskoristi ovu priliku da je unapredi. Postoji samo jedno telo na planeti koje može apsolutno da odluči da li je ovaj nacrt statuta u skladu sa Ustavom Kosova – sam Ustavni sud Kosova“, rekao je Hovenijer u emisiji “Rubikon” na TV Klan Kosova.

On je dalje rekao da će SAD i EU poštovati svaku odluku Ustavnog suda i dodao da očekuju da to uradi i Kosovo, a govorio je i o predlogu premijera Aljbina Kurtija da se nacrt uputi Venecijanskoj komisiji od  strane specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka.

„Ne znam koja je svrha ovog predloga. Opet, ne verujem…. Veoma poštujemo Venecijansku komisiju, ali u izradi ovog nacrta statuta učestvovali su mnogi ugledni stručnjaci. Mislim da se ne plašimo šta god Venecijanska komisija želi da uradi sa tim, ali to ne rešava osnovni problem. Pitanje kako ja razumem ili kako sam čuo od vlade jeste da oni nisu uvereni da je nacrt statuta u skladu sa Ustavom Kosova”.

„Venecijanska komisija ne može da donese takav zaključak. Ali znate li ko može? Ustavni sud Kosova. Pa da pošaljemo nacrt sa nekim – opet, u pravu ste, premijer je u pravu, Vlada Kosova treba nekako da joj da neki status mimo sadašnjeg statusa da ga pošalje Ustavnom sudu. Ali, sa naše tačke gledišta, bilo bi dobro da vlada učini taj korak”, rekao je on.

Znamo tačno gde je granica Kosova, severno od reke Ibar

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenije je u ekskluzivnom intervjuu za „Rubikon” na TV Klan Kosova izjavio da tačno znaju gde je granica Kosova, kako je rekao, severno od reke Ibar.

On je takođe izrazio želju da Vlada radi sa njima, kako je rekao, sa međunarodnom zajednicom.

„Znamo tačno gde je granica: severno od reke Ibar. Mogu da kažem o ovom pitanju, ali bilo je i drugih. Želimo da vlada radi sa nama, međunarodnom zajednicom. I nisu samo Sjedinjene Države. To su Sjedinjene Države, naši partneri iz Kvinte, Evropska unija, drugi, sve organizacije i zemlje koje su potrebne Kosovu na svojoj strani da oživi svoju viziju.“

„Izneli smo zabrinutost u vezi sa načinom implementacije. Što se tiče Uredbe Centralne banke, rekao bih da je vlada uložila napor da odgovori na neke od zabrinutosti koje smo izneli, ali takođe nam je potrebna veća koordinacija na načine koji uzimaju u obzir zabrinutosti koje su iznele pogođene zajednice, posebno od strane etničke srpske zajednice na Kosovu“, rekao je Hovenijer.

Kosovo i Srbija ispunjavaju obaveze sadržane u osnovnom Sporazumu i aneksu iz Ohrida

Ambasador SAD na Kosovu rekao da očekuju da i Kosovo i Srbija ispune sve svoje obaveze koje su postigle u okviru dijaloga koji je omogućila EU.

On je rekao i da očekuju da obe zemlje ispune sve obaveze iz osnovnog sporazuma i Ohridskog implementacionog aneksa, prenosi Klankosova.tv.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.