Marinković: Bashkësia ndërkombëtare do të duhej të zgjidhte fillimisht ‘çështjet e vogla’ dhe më pas të fokusohej në Planin franko-gjerman

Në bashkësinë ndërkombëtare ka marrëveshje se problemi i krizës aktuale në veri të Kosovës qëndron në mosbashkëpunimin dhe kokëfortësinë politike të kryeministrit të Kosovës, Ajbin Kurti, deklaron drejtori i Qendrës për Veprime Afirmative Sociale dhe analisti politik. Miodrag Marinković. Ai po ashtu tregon se ka pasur shenja se mund të vijë deri te përshkallëzim në veri dhe se në bazë të kësaj, bashkësia ndërkombëtare ka mundur të parashikojë zhvillim të tillë të ngjarjeve, por megjithatë nuk ka mundur të parashikoj që nuk do të mund të ketë kontroll në teren.

Në pyetjen se si është e mundur që bashkësia ndërkombëtare nuk ka mundur të bëjë presion ndaj Kurtit këtë herë dhe kështu të parandalojë përshkallëzimin, dhe p.sh. sa i përket targave, ka arritur, Marinkoviq thotë se aty ka dallim:

“Bashkësia ndërkombëtare nuk ka treguar qëndrueshmëri në veprime. ” Plani i regjistrimit që erdhi nga Prishtina, i cili ishte shkaku fillestar i të gjitha këtyre problemeve, u pranua dhe u mbështet nga Quint, dhe kur u tregua në terren se çfarë mund të prodhonte ai plan, atëherë pati disa rimendime dhe përpjekje për të zgjidhur situatën në  mënyrë tjetër – për ta vënë atë plan në ad-acta. Sigurisht, ndryshimi është i madh në krahasim me atë situatë. Tavolinat janë temë negocimi”.

Ajo që po ndodh tani në veri, sipas Marinkovićit, është “lëvizje dhe plan dinak i Prishtinës”.

“Me arrestimet, zgjedhjet dhe vendosjen e policisë në ndërtesat komunale në veri, Kurti po përpiqet të bindë komunitetin ndërkombëtar që po punon sipas ligjit dhe në këtë mënyrë t’i fus në qoshe, sepse është shumë e vështirë për ata, t’i kërkojnë Prishtinës që të mos punojë sipas ligjit”, thotë Marinković.

Marinkovići thekson se bashkësia ndërkombëtare nuk ishte mjaft e rreptë në përpjekjet e saj për të de-përshkallëzuar situatën. Ai është i mendimit se do të duhet të ketë masa konkrete që do t’i ndryshojnë gjërat në Kosovë dhe kjo, sipas tij, është pezullimi eventual i liberalizimit të vizave.

Më gjerësisht rreth kësaj dëgjoni në audio-podkastin tonë të regjistruar më 28 qershor.

Kjo përmbajtje është krijuar në kuadër të projektit “Ndërpreje heshtjen”, i cili zbatohet nga Alternativna në partneritet me Radio Kontakt Plus.

Përmbajtja është krijuar me mbështetjen financiare të Bashkimit Evropian dhe është përgjegjësi e vetme e Alternativna dhe Radio Kontakt Plus, dhe nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e BE-së.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.