Mitrovica: Najveći deo zemlje iskopane sa starog groblja istovaren na deponiju; Arsenijević: Kosti vratiti na groblje

Najveći deo zemlje iskopan tokom izrade puta preko dela starog pravoslavnog groblja u severnom delu Kosovske Mitrovice istovaren je na smetlištu u blizini Zvečana.
Image

Informaciju je potvrdio lider Građanske inicijative Srpski opstanak, Aleksandar Arsenijević, koji je i obišao lokaciju.

„Saznali smo da se zemlja deponovala na deponiji, odnosno na smetlištu u opštini Zvečan, tik na skretanju ka manastiru Sokolica. Tom prilikom saznali smo da je deset tovara kamiona izručeno, i policija je zatvorila ovaj prilaz“ – kazao je on.

Dodao je da je najavljen dolazak timova sudske medicine, te da insistiraju na tome da se kosti iskopane i prenete sa zemljom na deponiju – vrate na prvobitno mesto.

Podsetimo, početkom nedelje teškom mehanizacijom započeti su radovi na iskopavanju puta do albanskih kuća u delu severnog dela Kosovske Mitrovice, koje su planirane za obnovu u okviru programa kosovske vlade.

Međutim, tokom kopanja puta, znatno je oštećeno staro pravoslavno groblje, kao i kosti pokopanih. Deo iskopane zemlje sa kostima istovaren je i u blizini mitrovičke autobuske stanice.

Radovi su u međuvremenu obustavljeni, a policija je pokrenula istragu i otvorila predmet „oštećenje grobalja i leševa“.

Krivičnu prijavu podneo je Crkveni odbor Kosovske Mitrovice, Eparhija raško-prizrenska, kao i nekadašnji predsednik odeljenja Apelacionog suda, Nikola Kabašić, koji je to učinio u ime više građana Mitrovice.

Iz opštine Severna Mitrovica, tvrdili su da su radovi na starom pravoslavnom groblju izvođeni usled greške kosovskog Ministarstva infrastrukture ili kompanija koje su dobile tendere, dok iz kosovske vlade tvrde da „ne postoji odluka vlade ili ministarske odluke te vrste“, odnosno da je kosovska vlada odgovorna samo za finansiranje troškova izgradnje i renoviranja kuća.

Pročitajte još:

Krieziu o gradnji puta preko suvodolskog groblja: Kosovska vlada ne stoji iza ove odluke

Crkveni odbor Kosovske Mitrovice podneo krivičnu prijavu zbog uništavanja groblja

Eparhija: Slike kostiju i nadgrobnih spomenika – opšta slika stanja u kom se srpski narod i SPC nalaze 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.