Vučić: Brinu me posledice Kurtijevog ponašanja, zamislite da sam ja rekao da Albanci treba da pate i plate

"Kurti je juče rekao da Srbi i Srpska lista treba da pate i da plate" - kaže predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.
Image
Foto: FB nalog MUP-a Srbije

„Zamislite samo da sam ja to negde rekao, da Albanci treba da pate i da Albanci treba da plate. Možete da mislite kakav bi odgovor sveta bio Srbiji, meni lično i tako dalje“ – dodao je.

Osvrnuo se na jučerašnju izjavu kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, posle neuspelih razgovora u okviru dijaloga u Briselu.

Na pitanje novinarke N1 da li je normalno da gradonačelnik Leposavića, Ljuljzim Hetemi, boravi u opštinskoj zgradi sve vreme od 29. maja, kako se to veruje, Kurti je kazao:

„To je posledica Srpske liste koja je kosovski ogranak SNS-a i koji je hteo da svojom kolektivnom ostavkom sistem države Kosova na severnom delu Kosova implodira ali to se nije desilo. Znači njihov pokušaj da sistem države Kosovo u severnom delu naše države implodira je propao. E sad, za tu zlonamernost i grešku, treba oni da plate i pate“.

Posle ove izjave usledile su reakcije potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, Srpske liste, ali i direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

I Vučić danas kaže da ga je ova Kurtijeva izjava zabrinula.

„I da se prave naivni na zapadu, da ne vide šta je tačno Kurti rekao i da ćute i prećutkuju danas svi njegove reči. Da sam ja izgovorio to što je on izgovorio, visio bih i u Berlinu i Briselu i Vašingtonu. Ali to su dvostruki standardi, to je licemerje sa kojim se suočavamo i to nije nikakva novost za nas“ – dodao je.

Ocenio je i da je „trebalo da se osudi Srbija“ – „skočili bi svi“ – „jer smo laka meta“, jer, dodaje, nismo priznali Kosovo.

Sa druge strane, ipak je zahvalan porukama iz Evropske unije posle dijaloga koje su jasno ukazale na to da je kosovski premijer taj koji je bio nespreman na prihvatanje predloga.

„Ja sam zahvalan ljudima u EU koji su ipak jasno stavili do znanja ko je taj koji je odgovoran, koji je taj koji ne želi stabilnost, sigurnost za ljude, mir. Ni malo se nisam radovao zato što brinem za posledice njegovo ponašanja“ – dodao je srpski predsednik.

„Kurti ne želi bilo kakav sporazum u kojem bi on morao da formira Zajednicu srpskih opština, a pre onoga što on naziva neformalnim priznanjem“.

Javnosti je poručio da ne mora da brine kada je u pitanju dijalog i prihvatanje predloga.

„Ne moraju da brinu da smo suviše mi odgovorni ljudi da bismo doneli bilo kakvu odluku koja bi štetila našim vitalnim interesima. A naravno da li tu ima bilo šta lako, nema ništa“ – zaključio je.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.