Srpska lista traži da se spomenik srpskim vojnicima vrati na prvobitno mesto i izvinjenje ambasadora

I Srpska lista sa zahtevima u vezi sa spomen obeležjem srpskim vojnicima u Prištini.
Image

Posle zahteva u online peticiji, i Srpska lista saopštila je da zahteva od nemačkog i francuskog ambasadora da se spomenik stradalim srpskim vojnicima na pravoslavnom groblju u Prištini vrati na prvobitno mesto. Zahtevaju izvinjenje, takođe.

„Očekujemo i da se od strane ambasada Nemačke i Francuske u Prištini uputi izvinjenje srpskom narodu zbog ovog sramnog čina, ako ništa drugo onda zarad savezništva Francuske i Srbije koje su poštovani ambasadori pomenuli u svom saopštenju. Ovim izvinjenjem i vraćanjem spomenika bi se ujedno poslala poruka svima ostalima da je poštovanje prava srpskog naroda i naših svetih mesta civilizacijska norma koja se ne prelazi“ – naveli su.

Priznanje predstavnika francuske i nemačke ambasade da je spomenik srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu izmešten na njihov zahtev, a bez saglasnosti Eparhije raško-prizrenske, ili bilo koga iz srpske zajednice govori u prilog činjenici da prava Srba i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu ne poštuju ni predstavnici vodećih zemalja Evropske unije, kao „režim“ Aljbina Kurtija – saopštila je takođe Srpska lista.

Ocenjuju da su sve reakcije na ovakvu odluku ambasda normalna i očekivana:

„Jer uklanjanje spomenika predstavlja grubu uvredu za njihove potomke i čitav srpski narod“.

„To što 24 godine nakon sukoba nema 40.000 Srba u Prištini ne daje za pravo nikome da potire tragove našeg postojanja samo zato što to nekome smeta dok se slika na tom mestu. Kosti srpskih vojnika su utkane u temelje pobede u Prvom svetskom ratu i vrednije su od bilo kakvih govora, fotografija ili nekoliko cvetova koje će doneti bilo ko“ – podcrtavaju.

Podsetimo, zahtev da se spomenik vrati na prvobitno mesto i izvinjenje ambasadora prethodno je objavljen i u online peticiji koju su pokrenuli civilni aktivisti i intelektualci iz srpske zajednice na Kosovu. O tome i drugim reakcijama, detaljnije u nastavku:

Peticija: Spomenik srpskim vojnicima da se vrati na prethodno mesto, ambasadori da se izvine 

Lazarević u javnom pismu francuskom ambasadoru: Za buduću normalizaciju posebno je zabrinjavajuće kada lideri svetske diplomatije pribegnu liniji manjeg otpora

Spomenik srpskim vojnicima u Prištini izmešten na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke

Eparhija nije konsultovana o premeštanju spomenika palim borcima na groblju u Prištini

„Pomirenje se ne gradi negiranjem srpskih stradanja“


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.