Ćeljaj: Vlada Kosova nije razjasnila svoje namere

Ombudsman Naim Ćeljaj izjavio je da Vlada nije razjasnila ciljeve i javni interes za pitanje eksproprijacije zemljišta na severu Kosova, naglasivši da procedure nisu u potpunosti ispoštovane.
Image
Foto: Koha

On je u ponedeljak u emisiji „60 minuta“ KTV-a rekao da su od Vlade tražili pojašnjenje o odluci o eksproprijaciji parcela u Leposaviću i Zubinom Potoku, ali da nisu dobili konkretan odgovor na zahtev.

„Dobili smo pojašnjenja, u odluci se pominju infrastrukturni projekti, ali ovaj pojam je širok i ne precizira šta će se ovim eksproprijacijama postići. Čak i Ustav i Zakon o eksproprijaciji zahtevaju od Vlade da razjasni razloge za eksproprijaciju, a to se nije dogodilo“, naveo je Ćeljaj.

Ombudsman je dalje istakao da svako kršenje principa utvrđenih za eksproprijaciju predstavlja problem u pogledu ljudskih prava, te se, prema njegovim rečima, institucija narodnog advokata ne meša u rad pravosuđa po ovom pitanju.

„Moramo osigurati da se poštuju prava vlasnika za ove eksproprijacije. Javna rasprava je održana, žalba i pravo na obeštećenje su dozvoljeni, ali jedino pitanje koje nije sprovedeno je da nije razjašnjena svrha eksproprijacije. U nedostatku ovog principa, ne poznajemo druge principe“, dodao je Ćeljaj.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.